Pitanja i odgovori
o uslugama

Kako do termina?

Ovisno o vrsti odabranog programa ili tretmana, potrebno je rezervirati termin. Najbolje da to učinite nekoliko dana ranije dolaskom u salon u Vlaška 79 u Zagrebu ili pozivom na telefonski broj 091/4665 128. Na taj način možete osigurati vaš željeni dan i vrijeme. Posebno napominjemo da je najveće zanimanje za popodnevne i večernje sate.

Kako odabrati uslugu?

Popis svih usluga, tretmana i paketa nalazi se na web stranici www.salonnina.hr. Razgovarajte s našim osobljem koje će Vam pomoći da se odlučite upravo za one tretmane koji Vama najbolje odgovaraju. Raspitajte se i o paketima ili skupinama usluga na koje Vam je odobren poseban popust.

Kako odabrati stručnog terapeuta za željeni tretman?

Svi djelatnici u Studia Nina stručno su obrazovani za poslove koje obavljaju te imaju položeni majstorski ispit, a i dopunski su svladali potrebna znanja i vještine kako bi profesionalno odradili svoj posao i pružili Vam najviši standard usluge. Ukoliko želite određenog terapeuta, naglasite to kod rezervacije termina.

Kada doći i kako otkazati termin?

Dođite 5 do 10 minuta prije dogovorenog termina. Ukoliko ne možete doći na vrijeme ili želite otkazati termin, molimo Vas da javite telefonom najkasnije dan ranije kako bismo tretman prilagodili kraćem trajanju ili ga odgodili za neko drugo vrijeme, kada najranije bude moguće, jer ne možemo dopustiti da slijedeći korisnik čeka uslugu. Jednako cijenimo vrijeme svih naših klijenata.

 

Kako plaćati?

Molimo Vas da pružene usluge platite na kraju tretmana. Imate više mogućnosti plaćanja. Prihvaćamo većinu kreditnih kartica (Visa, Master card, Maestro) ili gotovinu, a postoji mogućnost plaćanja i R-1 računima.

Koja je razlika između tehnike akrila i gela?

Nokti prekriveni akrilom ili gelom poznati su pod različitim nazivima, među najpopularnijima je izraz „umjetni nokti“. Postoji nekoliko različitih vrsta proizvoda koji se koriste za produljivanje i/ili učvršćivanje noktiju, kao i tehnika aplikacije proizvoda. Najčešće u svijetu ( 80%) se za produljivanje noktiju koristi tehnika akrila, koji se sastoji od dva dijela – tekućeg (monomera) i praška (polimera) koje tehničar miješa neposredno prije aplikacije, te tehnika gela (20%) koji se sastoji od jedne guste viskozne gel-akrilne mase. Klasični akril se suši na zraku (nema neugodnog peckanja), a gel se suši pod UV lampom. Obje vrste proizvoda su na bazi akrila (polimeri), a na nokte se nanose na različite načine. Nokti izrađenu UV gelom su ustvari akrilni nokti; smjesa gela sastavljena je od akrilata, ali sa različitim molekularnim strukturama, metodama aplikacije i sušenja.

Akrili sadrže umrežene monomere koji tvore 3D strukturu sa svojstvima velike čvrstoće i fleksibilnosti. Zato su nokti prekriveni akrilom čvršći, trajniji i otporniji, dok su nokti izrađenih u tehnici gela fleksibilniji.

Akril se na nokte može aplicirati u jednoj boji, u varijanti francuske manikure, sa šljokicama ili u bilo kojoj drugoj varijanti prepušteno Vašoj mašti i kreativnosti.

Da li će mi akril na noktima uništiti prirodan nokat?

Svakodnevno se čuju priče kako nokti izrađeni u tehnici akrila oštećuju prirodne nokte, međutim to NIJE istina. Najvažnije je da se prirodan nokat prije aplikacije akrila ne ošteti grubim rašpanjem. Grubo rašpanje oštećuje ploču nokta, pospješuje pojavu alergijskih reakcija i uzrokuje bolne iritacije, infekcije, gubitak plohe nokta, podizanje gela ili akrila od plohe nokta, i lom.

Zašto onda ljudi misle kako je tehnika akrila štetna?

To je posljedica dramatizirane slike koju prenose mediji. Prije 30 godina koristili su se proizvodi koji su sadržavali danas zabranjene kemikalije .Tako je nastala iskrivljena percepcija. Cuccio akril ne sadrži štetne kemikalije već sastojke koji će omogućiti čvrstoću i postojanost proizvoda na noktu bez oštećivanja ploče nokta, to su EMA (etil metakrilat) i HEMA (hidroksil etil metakrilat ). Također je važno naglasiti da se klasični akril na noktima suši na zraku te da ima specifičan miris ( te zbog čega i danas klijenti misle da je akril nešto štetno ), a najnovija linija proizvoda Eco sistem nema apsolutno nikakvog mirisa. Također je vrlo važno da je aplikacija napravljena profesionalno od strane licenciranog tehničara, te da su nokti što prirodniji i tanji, za što je tehnika akrila najbolja.

 

Nokti napravljeni s gel sistemom?

Gel sistem je sistem od jedne cjeline koji se sastoji od aplikacije gusto viskozne gel akrilne mase. Gel se uobičajeno suši pod LED/UV lampom. Ne smijete pomiješati ovaj sistem s tradicionalnim akrilnim sistemom. Iako su oba proizvoda na bazi akrila, oni se na nokte nanose na različite načine. Gel koji se nanosi preko akrila kako bi se zapečatila površina ne čini Vaše nokte „Gel noktima“. Nokti s gelom su ustvari akrilni nokti; smjesa gela napravljena je od istih akrilata, ali sa različitim molekularnim strukturama, izgledom, tehnikama aplikacije i različitim metodama sušenja (stvrdnjavanja mase). Morate se uvjeriti u to da je usluga koju Vam tehničar u salonu pruža uistinu ona koju ste tražili.

Razumijevanje terminologije vezane uz pojam umjetni nokti.

Mnogi od nas su se susreli s pojmovima nokti i umjetni nokti, koji su nam ostali u nerazjašnjenoj definiciji, ili su često zamijenjeni. Mnogi od pojmova koji se spominju usko su vezani uz kemiju, ali isti se mogu objasniti koristeći jednostavnu razumljivu terminologiju. Ovaj popis sadrži terminologiju povezanu s pojmovima prirodnih i umjetnih noktiju, tehnikama aplikacije, i nekoliko proizvoda ili dodatnih definicija.

Adhezija: Kemijske veze koje su zaslužne za povezivanje dvije površine.

Alergen: Tvar koja može izazvati pojačanu ili štetnu reakciju, poput kihanja, kašljanja, osipa ili neke druge vrste iritacije ovisno o osjetljivosti pojedine osobe.

Alergijska reakcija: Alergijska reakcija, ili alergija, je štetna reakcija koja se javlja u tijelu, te se često se javlja kao crvenilo i iritacija kože, svrbež, mjehurići ili lokalno naticanje mjesta koje je došlo u kontakt s alergenom.

Akril: polimerizirani polimerni sloj. Taj je sloj ostvariv pravilnim miješanjem omjera monomera prema polimeru. Današnji akrilni monomeri (tekući dio) napravljeni su na bazu etilnog metakrilata (EMA) zbog ostvarivanja povećane fleksibilnosti. Akrilni polimeri (prašak) sadrže otprilike 70 % EMA i 30% MMA (Metil metakrilata). Ova kombinacija kemijskih spojeva stvara ojačanje koje je istovremeno i čvrsto i fleksibilno i ujedno prati konture prirodnog nokta, te njegovu čvrstoću i fleksibilnost.

Bakterija: Jednostanični organizam. Neke bakterije mogu uzrokovati bolesti.

Pozicija točke ravnoteže: Postavljanje radne ruke na drugu ruku radi bolje stabilnosti.

Benzoyl Peroxide: Inicijator osjetljiv na temperaturu koji se koristi kao dodatak monomernim i polimernim sistemima.

Zona disanja: Zona od pola metra udaljenosti od usta osobe koja je zona udaha i izdaha.

Krhkost: Svojstvo koje opisuje vjerojatnost loma materijala pod djelovanjem sile.

Kemijski: Sve što vidite i dodirom osjetite osim svjetlosti i elektriciteta.

Kontaminacija: Nešto što nije čisto, koje je zaraženo, ili pokvareno, itd. putem kontakta ili dodavanjem neke tvari.

Ko-polimer: Polimeri sačinjeni od dvije ili više vrsta monomera.

Umreženi: Polimerna veza između dva različita polimerna lanca.

Kristalizacija: Nepoželja tvorevina koju je moguće spriječiti. Stvaranje sitnih kristala u neosušenom sloju mase na noktima koja je uglavnom rezultat preniskih temperatura okoline (salona) ili propuha. U tekućini će doći do pojave smrzavanja i stvrdnjavanja prije polimerizacije praška (polimera).

Zanoktica: Sloj prozirne kože koja se stalno širi i raste prema plohi nokta.

Dehidracija: Uklanjanje vlage s površine, tvari ili sa objekta čime će se poboljšati adhezija i pomoći sprječavanje pojave bakterija i gljivičnih infekcija.

Odljepljivanje: Odvajanje dvije površine koje nisu bile dobro zalijepljene. Prirodni nokti mogu potaknuti odljepljivanje zbog nedostatka prirodnog ulja i vlage u slojevima nokta. Često je ova pojava prepoznata odizanjem sloja gela/akrila od plohe prirodnog nokta.

Dezinfekcija: Postupak koji se koristi kako bi se uklonili mikro-organizmi koji žive na površinama kao što su instrumenti za rad, uređaji ili površine u radnoj okolini.

Ethil Methacrilate (EMA): Ethil Methacrilate je najčešće korišten monomer kao jedan dio sistema koji se koristi u proizvodnji proizvoda za produljenje i izradu umjetnih noktiju. EMA se može sigurno i u potpunosti „upiti“ sa plohe nokta. EMA je „fleksibilni“ monomer.

Nagrizanje: Postupak promjene izgleda površine (povećanja hrapavosti) na tvrdim površinama (poput stakla) korodiranjem površine uz pomoć kiseline. Ovim se pojmom opisuje postupak uklanjanja sjaja s plohe prirodnog nokta prije aplikacije gela/akrila s ciljem povećanja adhezije ili boljeg prijanjanja mase na plohu. „Nagrizanje“ se na plohi nokta postiže rašpanjem plohe nokta čime se automatski uklanjaju sjaj i masnoće s plohe. Današnji proizvodi ne zahtijevaju korištenje agresivnih sredstava za poboljšanje adhezije.

Epidermis: Epidermis je gornji sloj kože. Pričvršćen je na dno plohe nokta i na sebi ima „tračnice“ koji idu u istom smjeru rasta dermisa. Efekt je sličan kao kada vlak ide po tračnicama te se pomiče unaprijed.

Esteri: Mali specifični dijelovi strukture molekule. Svi polimeri koji se nanose na nokte, osim lakova, sadrže u sebi estere.

Flash Point – Točka zapaljenja: Temperatura pri kojoj tvar stvara dovoljnu količinu para da se stvori zapaljiva mješavina sa zrakom. Proizvodi s niskom točkom zapaljenja (ispod 40 ºC) ne bi se smjeli koristiti u blizini izvora topline poput plamena, vatre, iskri ili tijela visoke temperature, npr. opušaka cigareta ili automobilskog prtljažnika. Točka zapaljenja proizvoda može se pronaći u MSDSu.

Fleksibilnost: Određuje savitljivost tijela (tvari) pri djelovanju sile.

Slobodni radikali: Pobuđene molekule koje mogu uzrokovati razne kemijske reakcije.

Dimne pare: Iritirajući dim, para ili plin.

Gljivice: Gljivice su mirkoskopski organizmi koji se sastoje od mnogo stanica, poput plijesni, snijeti i kvasca. Gljivice nisu sposobne proizvesti sebi hranu pa se ponašaju kao paraziti.

LED/UV Gel : Gel se često podrazumijeva kao proizvod koji nije akril, a u stvari je to masa koja je bazirana i na metakrilatnoj i akrilatnoj bazi, i oni u stvari jesu akrilni. Gelovi su napravljeni pred-spajanjem pojedinih monomera u kratke lance koji se zovu oligormeri. Oligomeri su samostalni lanci sastavljeni od tisuća monomera. Gelovi stvaraju čvrstu površinu i uglavnom se suše izlaganjem LED/UV svjetlosti.

Tvrdoća: Mjera koja ukazuje na lakoću grebanja ili udubljivanja površine.

Opasni sastojci: Sve tvari koje mogu izazvati fizičku ozljedu ili imati posljedice na zdravlje osobe koja je tim tvarima bila izložena.

Hidroxil Ethil Methacrilat (HEMA): HEMA je protein specifični monomer koji će se čvrsto spojiti na plohu nokta. HEMA se dodaje kao dodatak da bi se poboljšala adhezija.

Hiponichium: Udio epidermisa ispod slobodnog ruba plohe nokta.

Polimerne mreže koje se međusobno isprepliću i penetriraju (IPN) : Polimer koji pojačava efekat umrežavanja.

Lunula (Polumjesec): Lunula, ili polumjesec, je smješten na dnu nokta. Područje oko polumjeseca je prednja strana matrice. Svijetla boja polumjeseca je posljedica drugačijeg loma svjetlosti na mjesto gdje se matrica i spojno tkivo nokta spajaju.

Material Safety Data Sheet (MSDS) – Specifikacija sigurnosti materijala: Skup informacija o kemijskim svojstvima stvari koje govore o sigurnosnim mjerama i svakoj potencijalno opasnoj tvari koja se koristi. To je OSHA regulacija, a odnosi se na sve salone koji moraju imati odobrenja od MSDS-a za sve proizvode s kojima rade, a sadrže potencijalno opasne tvari po zdravlje čovjeka.

Matrica: Matrica je dio nokta koji se nalazi ispod korijena nokta i sadrži živce, limfne čvorove i krvne žile. Matrica proizvodi nokat i njezine stanice prolaze kroz reproduktivni proces otvrdnjavanja. Matrica će nastaviti svoj rast dokle god dobiva potrebne hranjive tvari.

Omjer mješavine: Omjer dvije tvari izražen u postocima ili brojevima.

MMA (Methil Methacrilate):MMA nalazi se u tekućem obliku, i zabranjen je za korištenje u industriji noktiju uslijed izazivanja alergijskih reakcija i oštećenja prirodne plohe nokta. Vrlo se snažno prijanja na plohu nokta, a veza spoja je toliko jaka da može otkinuti cijeli prirodni nokat i odvojiti ga od kože i mesa. MMA je toliko snažna da se ne može ukloniti s površine nokta otapanjem u bilo kojem otapalu , već se mora u potpunosti izrašpati s plohe nokta pomoću rašpice velike gruboće.

Plijesan: Gljivični sloj na površini organske prirode. Nije patološki za čovjeka.

Monomer: Individualna, reaktivna kemijska jedinica koja se spaja zajedno s drugim takvim jedinicama tvoreći polimer.

Nail Bed – ležište nokta: Korito nokta je dio kože na kojoj se nalazi nokat. Ono sadrži krvne žile koje opskrbljuju nokat potrebnim hranjivim tvarima.

Ploha nokta: Tvrdi keratinski sloj štiti vrh nokta i tkivo ispod njega.

Korijen nokta: Korijen nokta ja na dnu nokta i okružuje ga koža. Polazi od aktivnog tkiva koje raste i naziva se matricom.

OSHA: Occupational Safety and Health Administration.

Prekomjerno izlaganje: Opasnosti uzrokovane kemijskim djelovanjem uzrokovane od prolongiranog, ponovljenog izlaganja koje nadilazi specificirane granice sigurnosti, postavljene od strane upravljajućih agencija.

Patogen: Mikroorganizam koji je sposoban uzrokovati infekciju.

Polimer: Bilo koji brojni prirodni i sintetički sastojak neobično velike molekularne težine koji se sastoji od ulančanih ponavljajućih jedinica, svaka je relativno lagana i jednostavna molekula.

Polimerizacija: Postupak stvaranja polimera. Spajanje dva ili vise monomera kako bi se stvorio polimer.

Dehidrator : Sadrži kemikalije poput etila i/ili butil acetata, isopropilnog alkohola i ostalih sastojaka. Prep je privremen dehidrator i dubinski čistač koji će ukloniti sve tragove vlage i nekih ulja s plohe prirodnog nokta. Dezinficirati će plohu nokta, izjednačiti će mu pH vrijednost, te pomoći u fizičkom i kemijskom ostvarivanju spoja. Efekt prep-a djeluje unutar 30 minuta prije nego što nokat prirodno opet počne izlučivati ulja i vlagu kako bi uspostavio svoje prirodno stanje.

Primer: Primeri su obično napravljeni na bazi metakrilne kiseline. Iako su primeri agresivni prema koži, nisu agresivni prema plohi nokta. Primeri pomažu u ostvarivanju veze između gel/akrila i prirodnog nokta. Primeri se ponašaju kao obostrana ljepljiva traka.

Proksimalan rub nokta: Proksimalan rub nokta se često mijenja s kožicom nokta. Kožica nokta nastaje ispod prokismalnog ruba nokta. „Proksimal“ znači „najbliže pričvrščen rub“. Ovaj rub djeluje kao brtva koja zatvara matricu na mjestu gdje raste nova ploha nokta.

Pterygium: Pterygium is a reversal of the normal inward folding of the skin under the free edge of the nail plate, or the lateral nail folds. This can be caused by trauma and by certain skin conditions such as lichen planus. A dermatologist can sometimes remove this excess tissue by using acid peels or surgery.

Sanitacija: Sanitacija smanjuje broj patogena ili bakterija na površini.

Oblikovanje sektora: Strukturalno oblikovanje produžetka s pravilnom ravotežom.

Senzitizacija (Osjetljovost): Senzitizacija je vrsta alergijske reakcije koja utječe na osobu na taj način da osoba postane pojačano osjetljiva prema alergenima, a to se događa ako je osoba prekomjerno i ponovljeni broj puta izložena alergenima.

Senzitizator (Osjetnik): Kemikalija koja uzrokuje razvijanje alergijske reakcije kod značajnog dijela izloženih osoba ili životinja u normalnom tkivu nakon ponovljenog i dugotrajnog izlaganja kemikaliji.

Stvrdnjivanje: postupak pretvorbe agregatnog stanja iz tekučeg u kruto.

Sterilizacija: Sterilizacija je potpuno uklanjanje svih živih organizama na površini ili priboru.

Čvrstoća: Sposobnost tvari da se odupre lomu pod djelovanjem sile.

Ventilirati: Dozvoliti protok svježeg zraka u prostor s ciljem zamjene ustajalog zraka.

Viskoznost:Mjera tecivosti tekućine, povezana s tankoćom ili debljinom tekućine. Ovaj pojam je u potpunosti objašnjen u MSDS-u.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.